Home » Na de bevalling » Aangifte

Aangifte

Waneer jullie baby is geboren, dient er binnen 3 dagen aangifte gedaan te worden bij het stadhuis of gemeentehuis van de gemeente waarin de baby geboren is. Je krijgt van het ziekenhuis of, na een thuisbevalling, van ons een bewijs van geboorte mee. Iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest, kan ook de aangifte doen. Echter moet er dan wel een identiteitsbewijs (paspoort) van de moeder meegenomen worden. Ben je te laat met de aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie. Je kunt hiervoor een boete krijgen.

Wanneer je niet getrouwd bent, krijgt de baby automatisch de achternaam van de moeder. Wanneer je wilt dat de baby de achternaam van de vader krijgt terwijl jullie ongehuwd zijn, dan dienen de beide ouders zich samen gedurende de zwangerschap te melden bij het stadhuis of gemeentehuis. Om geboorteaangifte te doen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Er wordt dan een akte van erkenning opgemaakt, welke bij de aangifte van geboorte aan de ambtenaar overhandigd dient te worden. De gegevens van die akte komen in de geboorteakte.

In het algemeen geeft het ziekenhuis of de verloskundige een verklaring van de geboorte af. Het is handig om deze verklaring bij je te hebben bij de aangifte van geboorte. Maar dat is niet verplicht. Aangifte doen van een geboorte kost niets. Wel moet je betalen als je een afschrift (officiële kopie) van de geboorteakte wilt.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Lees verder over