Home » Na de bevalling » Anticonceptie

Anticonceptie

Bij ons kan je terecht voor het plaatsen van een spiraaltje. Hiervoor hoef je niet eerder bij ons in de praktijk geweest zijn. Als je nog niet bekend bent bij ons, maar wel een spiraaltje wilt kan je contact op nemen met de assistente. Dan bestellen ze de spiraal die jij wilt en plannen ze de afspraak voor de plaatsing.

Na de bevalling

Na de bevalling is het belangrijk dat je weer aan anticonceptie gaat denken. Het kan even duren voor je je eerste menstruatie hebt, maar voordat je die hebt, heb je al een eisprong gehad. Vanaf 10 dagen na de bevalling zijn er geen medische bezwaren tegen vrijen. Sommige vrouwen hebben al vrij snel weer zin in seks, andere pas na langere tijd. Zolang je uitsluitend borstvoeding geeft en niet menstrueert, is de kans op zwangerschap klein. Toch is er dan wel een mogelijkheid om zwanger te worden, omdat je niet weet wanneer je eisprong is en deze al is geweest voor je voor de eerste keer menstrueert. Daarom is het van belang om anticonceptie te gebruiken als je niet zwanger wilt worden. Zodra je weer vaginaal bloedverlies hebt, ben je ook bij volledige borstvoeding mogelijk weer vruchtbaar. Wij bespreken dit met je in de kraamtijd en tijdens de nacontrole. Voor meer informatie kun je ook kijken op www.anticonceptie.nl.

Voorbehoedsmiddelen

  • De eerste weken kun je een condoom gebruiken;
  • Geef je borstvoeding? Begin dan vanaf zes weken na de bevalling met de anticonceptiepil. Gebruik hiervoor bij voorkeur een pil met alleen progestageen, ook bekend als de minipil, omdat dit minder invloed heeft op de borstvoeding en niet schadelijk is voor je kind. Indien je een combinatiepil gaat gebruiken, kan de borstvoeding mogelijk iets afnemen;
  • Bij flesvoeding start je binnen twee weken na de bevalling met de pil met alleen progestageen of na drie weken met de combinatiepil;
  • Je kan ook kiezen voor een Spiraaltje.

Spiraaltje

Mocht je er voor kiezen om een spiraal te laten plaatsen, dan kan je daarvoor bij ons terecht. Wij plaatsen zowel een koper- als hormoonhoudende (Mirena of Kyleena) spiralen. Doordat wij beschikken over een echoapparaat zijn we in staat om zo nodig echoscopische controles te doen voor en/of na het plaatsen van de spiraal. Mocht je meer informatie willen over het plaatsen van een spiraal bij ons, neem dan gerust contact met ons op.

Zie voor meer informatie onze blog: Welk spiraaltje past bij mij?

Handig om te weten

  • Als je nog niet eerder zwanger bent geweest is het beste om de plaatsing te doen wanneer je menstrueert. Houdt hier rekening mee met het plannen van de plaatsing.
  • Voor je afspraak kan je het beste even dubbele paracetamol in nemen, dit voorkomt of verminderd eventuele pijn bij de plaatsing.
  • Houdt er rekening mee dat de levering van een spiraal ongeveer 2 weken duurt. De spiraal wordt bij ons bezorgd,
  • Na de plaatsing van je spiraal plannen we altijd een echo in om te controleren of de spiraal goed zit.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Lees verder over