Borst- en flesvoeding

Tijdens de zwangerschap zullen wij je vragen welke voeding je aan de baby gaat geven. Zoals iedereen weet is borstvoeding geven aan je kindje het beste. Wij hebben als praktijk het borstvoedingscertificaat en helpen je op de best mogelijke manier bij het geven van borstvoeding. In sommige gevallen is het om medische of persoonlijke redenen niet mogelijk om borstvoeding te geven, dan is flesvoeding een goed alternatief. Of je nou kiest voor borst- of flesvoeding: je baby heeft evenveel voeding nodig. Het verschil is dat je bij flesvoeding precies ziet hoeveel je baby gekregen heeft. Hoe vaak je baby wil drinken, hangt niet af van borst- of flesvoeding, maar van zijn of haar behoeftes. Indien je twijfelt kun je altijd contact met ons opnemen om zo tot een juiste keuze te komen.

Borstvoeding

Als je net moeder bent geworden, is het soms even zoeken. Het hoeft niet meteen allemaal perfect. Een jonge baby vraagt veel van je energie en je moet hem of haar nog leren kennen. De eerste dagen drinkt je kind kleine hoeveelheden bijzondere gele melk waar veel voedingsstoffen in zitten. Na 30-40 uur komt er steeds meer melk. Die verandering kan ook iets langer duren, bijvoorbeeld na een gecompliceerde bevalling of door ziekte. Mocht je in de eerste week hulp nodig hebben of vragen hebben over borstvoeding, dan kun je terecht bij je kraamverzorgende of verloskundige.

Geef je borstvoeding en denk je erover om (gedeeltelijk) over te stappen op kunstvoeding? Het kan helpen om hulp in te schakelen. Een lactatiekundige kan je tips geven om de borstvoeding beter te laten verlopen.

Flesvoeding

Soms valt er helaas niets te kiezen en lukt borstvoeding niet. Gelukkig is er dan flesvoeding als prima alternatief. De samenstelling van poedermelk benadert de borstvoeding zo dicht dat het in principe nagenoeg alles bevat wat je kindje nodig heeft. Meestal wordt in het begin de standaardvoeding geadviseerd. Deze lijkt het meest op moedermelk. Er zijn verschillende soorten zuigelingenvoeding in poedervorm die meestal gebaseerd zijn op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. Dat betekent dat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft in de voeding zitten.

Bereid je voor

Door je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding, weet je beter wat je kunt verwachten als de baby er is. Lees je rustig in, woon een voorlichtingsavond bij of praat met mensen uit je omgeving die borstvoeding geven of hebben gegeven. In het IJsselland ziekenhuis worden met regelmaat borstvoeding informatie avonden gegeven. De poster hiervan hangt in onze wachtkamer of vraag de assistente er naar. Dat kan wellicht eventuele twijfels wegnemen. Weet je het nog niet zeker? Onze tip: probeer het in elk geval uit. Je kunt altijd nog stoppen.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact opnemen

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen