Home » Na de bevalling » Kraamvisite

Kraamvisite

Ook na de bevalling zijn wij verantwoordelijk voor de gezondheid en welzijn van jou en je kindje. De eerste negen dagen na de bevalling zullen we daarom jou en je baby geregeld komen bezoeken. Bij een ziekenhuisbevalling geef je thuiskomst altijd nog dezelfde dag telefonisch door aan je verloskundige, zodat wij de kraamvisites bij jou kunnen inplannen. Als je wat langer op de kraamafdeling moet blijven, laat dat ons dan even weten. We proberen je dan altijd te bezoeken.

Tijdens onze kraamvisite controleren we de stand van je baarmoeder, de hechtingen, je borsten, de groei van de baby, de kleur van de baby en jullie algeheel welbevinden. Als er geen bijzonderheden zijn, en gelukkig is dat meestal zo, kunnen de bezoekjes kort gehouden worden. Blijf niet met onzekerheden zitten, denk niet dat iets gek is, ook niet als je bijvoorbeeld verdrietige gevoelens hebt terwijl iedereen vindt dat je blij moet zijn, bespreek dit met je verloskundige. De verloskundige geeft je advies en kan al je vragen beantwoorden.

Rond de vierde dag voeren wij de hielprik bij de baby uit. Bij de hielprik wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Dit bloed wordt in een laboratorium onderzocht 17 zeldzame aangeboren aandoeningen, meestal stofwisselingsziekten. Als er sprake lijkt te zijn van een dergelijke aandoening (bij een ‘positieve uitslag’) krijg je daarvan zo snel mogelijk bericht. Sinds 1 maart 2020 krijgt iedereen de uitslag van de hielprik, voorheen was het ‘geen bericht, is goed bericht’. Meer informatie over de hielprik krijg je van ons via een folder of kun je vinden op de website van het RIVM. Wanneer er problemen zijn kun je altijd contact met ons opnemen.

Ongeveer 6 weken na de bevalling mag je bij ons langskomen voor een nagesprek of nacontrole. We bespreken de bevalling nog eens en we controleren nog een aantal zaken. Deze nacontrole is niet verplicht. Maar als je nog vragen hebt, nog last hebt van hechtingen of als er nog bloedverlies is, is het aan te raden om wel te komen. We kunnen dan de zorg van onze praktijk afsluiten.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Lees verder over