Home » Welk spiraaltje past bij mij?

Welk spiraaltje past bij mij?

Het spiraaltje is een kunststof ankertje (24 tot 36 mm lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst om zwangerschap te voorkomen. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Na het plaatsen, werkt een spiraal direct. Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Hierdoor hoef je niet elke dag aan anticonceptie te denken. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie die goed te combineren is met het geven van borstvoeding.

Koper- of hormoonspiraal?

Ben je op zoek naar anticonceptie zonder hormonen dan kun je het best voor het koperspiraal gaan. Het koperspiraal bevat geen hormonen en is daardoor geschikt wanneer je geen hormonen mag of wilt. Het koperspiraaltje is een stukje plastic met een koperdraadje eromheen, dat via je vagina in de baarmoeder geplaatst wordt. Het spiraaltje geeft geleidelijk een beetje koper af. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief. Er vindt geen maandelijkse bevruchting plaats.

Het hormoonspiraal is een betrouwbare anticonceptiemethode waarbij je voor meerdere jaren niet meer aan je anticonceptie hoeft te denken. Een hormoonspiraal, zoals Mirena of Kyleena, bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Bij het hormoonspiraaltje zit in de kern een hormoonreservoir waardoor een kleine hoeveelheid hormoon (progestageen) wordt afgegeven. Door dit hormoon wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Ook wordt hierdoor een taaiere slijmprop in de baarmoederhals gevormd. Dit zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man de baarmoedermond minder snel doorkomen.

Mocht je er voor kiezen om een spiraal te laten plaatsen, dan kan je daarvoor bij ons terecht. Wij plaatsen zowel een koper- als hormoonhoudende spiralen. Doordat wij beschikken over een echoapparaat zijn we in staat om zo nodig echoscopische controles te doen voor en/of na het plaatsen van de spiraal. Mocht je meer informatie willen over het plaatsen van een spiraal bij ons, neem dan gerust contact met ons op.

Bron: https://www.anticonceptie.nl/

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen