Home » Zwangerschap » Controles

Controles

Wij werken met vaste spreekuurdagen per verloskundige. In overleg met jullie proberen wij de afspraken zo te plannen dat jullie ons allemaal vóór de bevalling leren kennen. Meestal zijn er elke 4 weken controles in de 1e helft van de zwangerschap. Dit worden er steeds meer. Aan het einde van je zwangerschap kom je wekelijks op controle. Soms zijn er meer of minder controles nodig. Dit zal de verloskundige met je bespreken. Tijdens elke controle wordt gevraagd hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Je kunt dan ook al jouw vragen, verwachtingen, wensen en misschien ook angsten kwijt. Het is handig om je voor te bereiden op elke controle. Noteer bijvoorbeeld al je vragen vooraf.

De eerste controle

De eerste controle plannen we rond de 8 weken zwangerschap en duurt ongeveer 30 minuten. Neem voor deze controle je legitimatiebewijs, en verzekeringsgegevens mee. Heb je een partner, dan is het handig als jullie samen komen. We doen dan een eerste echo, deze is bedoeld om te kijken of je echt zwanger bent, of er hartactie te zien is en of de zwangerschap op de juiste plaats zit. Tijdens de eerste controle zullen wij je desgewenst informeren over prenatale screening. Dit gaat over onderzoek dat je kan laten doen tijdens de zwangerschap. Klik hier voor meer informatie over de prenatale screening.

De tweede controle

De tweede controle is tussen de 10 en 12 weken. Deze controle duurt ruim 45 minuten. Tijdens deze controle voeren we de termijnecho uit, je krijgt dan ook meteen de uitgerekende datum te horen. We meten je bloeddruk en nemende intake met je door. Verder zullen we je uitleggen hoe de controles dan verder zullen verlopen in de rest van de zwangerschap.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles houden wij de conditie van jou en je ongeboren kind goed in de gaten. Zonodig zien wij je vaker op spreekuur of consulteren wij een gynaecoloog. Bij elke controle wordt de bloeddruk bepaald, wordt de groei van de buik en van de baby gecontroleerd en luisteren luisteren wij tevens naar het hartje van de baby. Indien nodig kunnen wij hiervoor gebruik maken van ons echoapparaat. Af en toe zullen wij aanvullende controles doen zoals bloedonderzoek en urineonderzoek.

  • tot 27 weken: elke 4 weken controle;
  • vanaf 28 weken: elke 3 weken controle;
  • vanaf 32 weken: elke 2 weken controle;
  • vanaf 36 weken kom je elke week op controle.

Echografie

Wij maken de eerste twee controles een echo bij ons op de praktijk. Daarna zullen we de groei bepalen door middel van het uitwendig onderzoek, daarmee kunnen we de groei van je baarmoeder bepalen. En we luisteren elke controle naar het hartje. Verder zal er rond 20 weken de zogenoemde SEO (Structureel Echoschopisch Onderzoek) uitgevoerd worden, meestal vind deze bij Bovenmaas Prenataal plaats. En rond 33 weken vindt er weer een groeiecho plaats. Je bent natuurlijk vrij om zelf nog een pretecho in te plannen.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Lees verder over