Home » Zwangerschap » Prenatale screening

Prenatale screening

Tijdens de eerste controle zullen wij desgewenst prenatale screening met je bespreken, dit gaat over onderzoek dat je kunt laten doen tijdens de zwangerschap. Bij prenatale screening, zoals de combinatietest op de NIPT wordt tijdens de zwangerschap gekeken of de baby een verhoogde kans heeft op een chromosoom afwijking. Bij de prenatale screening, zoals de 20 weken echo, wordt gekeken of de baby een lichamelijke afwijking heeft. ‘Prenataal’ betekent ‘voor de geboorte’; en screening is een onderzoek door middel van een test. Het doel is om (aanstaande) ouders die daar behoefte aan hebben tijdig te informeren over de mogelijke aanwezigheid van diverse aandoening(en). Screeningtesten houden geen gevaar in voor de zwangerschap. Het is echter belangrijk te weten dat ze ook geen zekerheid of uitsluitsel geven.

Alle zwangere vrouwen kunnen vragen om een prenatale screening. Zo’n screening staat los van je leeftijd, gezondheid en de vraag of er erfelijke en/of aangeboren aandoeningen in je eigen familie of die van je partner voorkomen.

Geeft de prenatale screening aan dat er een verhoogd risico is op een bepaalde aandoening, dan kan verder diagnostisch onderzoek zekerheid bieden. Na dat onderzoek wordt al dan niet een prenatale diagnose gesteld. Tijdens de eerste controle krijg je van ons hier meer informatie over, indien je dat wenst. Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken of je wel of geen gebruik wilt maken van deze testen dan kun je hierover meer lezen op: www.pns.nl en op www.bovenmaasprenataal.com. Uiteraard kan je ook contact met ons opnemen voor meer informatie.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen

Lees verder over