Home » Bevalling

Bevalling

Je kunt een keuze maken uit een thuisbevalling of een poliklinische bevalling. Wij vinden het belangrijk dat je op een plek bevalt waar jij je veilig voelt.

Indien je thuis wilt bevallen moet je een kraampakket aanschaffen voor een thuisbevalling (meestal gratis via je zorgverzekering). Geef aan het kraamzorgcentrum door dat je thuis wilt bevallen. Vanaf 37 weken moet het bed op klossen staan. Deze klossen zijn te verkrijgen bij de thuiszorgwinkels. De thuiszorgwinkels bevinden zich op Winkelcentrum de Koperwiek. Wanneer je thuis gaat bevallen begeleiden wij je thuis. Indien er zich complicaties voordoen of dreigen voor te doen, consulteren we de gynaecoloog.

Wanneer je kiest voor een poliklinische bevalling dien je je in te schrijven in het ziekenhuis. Wij begeleiden je bij de bevalling dan in het ziekenhuis. En ook dan geldt, indien er zich complicaties voordoen, consulteren we de gynaecoloog. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen dien je ook een kraampakket aan te schaffen en kraamzorg te regelen (voor als je na de bevalling thuiskomt).

Wanneer bellen

Voor 37 weken moet je ten alle tijden bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is, na 37 weken mag je onderstaande richtlijnen aanhouden.

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Zie voor meer informatie onze blog over de verschillende fases van bevallen.

  • Je krijgt weeën:
    deze komen vaak eerst elke half uur, dan elke 20 min tot uiteindelijk elke 4-5 minuten. Als je een uur lang weeën hebt om de 4 a 5 minuten, die een minuut aanhouden, moet je ons bellen.
  • Je vliezen breken:
    de kleur van het vruchtwater moet helder of roze zijn. Als het groen, bruin of geel is moet je ons meteen bellen. Wanneer je vliezen in de nacht breken, het vruchtwater is helder en je hebt nog geen weeën, hoef je ons niet meteen te bellen. Ga dan gerust nog even slapen en bel ons de volgende ochtend.

Andere redenen

Dit zijn richtlijnen, bij twijfel mag je altijd met ons overleggen.

  • Als het hoofdje van de baby niet is ingedaald en je vliezen breken, moet je gaan liggen en ons meteen bellen. Tijdens je laatste controles hoor je of het hoofdje goed ingedaald is;
  • Veel helderrood bloedverlies;
  • Als de baby minder of niet beweegt;
  • Als je nog geen 37 weken bent en denkt dat de bevalling mogelijk begonnen is.

Contact opnemen

Aanmelden

Je kunt je al bij ons aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent.

Aanmelden

Contact

Indien je nog zit met vragen kan je altijd contact met ons opnemen.

Contact opnemen